Tiesitkö tämän pissatulehduksista?

Laitoin someen kiertämään ilmoituksen, että vastaan blogissa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Niitä onkin tullut runsaasti, kiitos kaikille! Tässä ensimmäinen toivekirjoitus! Mielenkiintoa ylläpitämässä on kuvia meidän kodin vessoista.

Virtsatieinfektiot ovat hyvin yleinen vaiva

Yksi varsinainen naiseuden vitsi on lyhyt virtsaputki. Ihan niin kuin vitsauksia ei muutoin riittämiin olisi! Kiitos tuon lyhyen, vain 3-5 cm mittaiset piuhan, saavat puolet naisista vähintäänkin kertaalleen virtsatieinfektion ennen eläkeikää. Sen jälkeen ne vasta alkavatkin vaivaamaan! Tuo lyhyt virstaputki, verrattuna miesten 20-25 cm pitkään virstaputkeen, tekee sen, että suolistosta (kyllä, peppureiästä) peräisin olevat bakteerit pääsevät nousemaan virstaputkea pitkin hyvinkin nopeasti rakkoon.

Luit oikein, kakassa olevat bakteerit ovat naisten luonnollisten aukkojen sijoituspaikkojen vuoksi varsin lähellä virtsaputken suuta. Terveellä iholla nuo suolistobakteerit, tavallisimmin E.coli, eivät aiheuta yhtään mitään, mutta virtsarakon olosuhteisiin päästessä saavat aikaan kunnon tulehdustilan.

Virtsatietulehduksen oireet

Virtsarakontulehduksen tyyppioireita ovat paine alavatsalla, polttelu pissatessa, etenkin heti virtsasuihkun loppuvaiheessa ja tunne, että koko ajan pitää käydä pissalla ja silloinkin pissaa tulee varsin tipottain.

Miten sitten voit estää kakkabakteerien vaeltamisen virtsarakkoon? No, etpä juuri mitenkään…

Emättimen kuivat limakalvot altistavat pissatulehduksille, koska vaurioitunut limakalvo päästää läpi bakteereita, niin sukupuolitautien aiheuttajia kuin suolistobakteereitakin, paljon helpommin kuin terve limakalvo. Naishormonit tekevät suojaavan kalvon emättimen limakalvoille (siis suojaavalle pintakerrokselle). Kun naishormoneja ei ole kehossa imetysaikana ja vaihdevuosien alkaessa limakalvot haurastuvat ja muuttuvat vaurioituneiksi eli bakteereja läpäiseviksi.

Tiesitkö että virsatieinfektioiden hoito sopii hyvin etävastaanotolle, josta saat avun vaivaasi lähtemättä lääkäriin? Tutustu tästä palveluumme!

Mitä sitten voisi tehdä, että pissatulehduksia ei tulisi?

Voit vaikuttaa tulehdusten syntyyn monellakin tapaa. Tärkein on limakalvojen vahvistaminen. Paikallisestrogeenit, eli emättimeen parina iltana laitettavat naishormonia sisältävät voiteet tai puikot, auttavat huomattavastikin. Tämä olen selvästi nähnyt jo kuukauden säännöllisen käytön jälkeen tutkiessani potilaita vastaanotolla. Haavaumilla ollut verestävä limakalvo on muuttunut terveen näköiseksi kosteaksi suojakerrokseksi. Mieti vain mitä se tekee esimerkiksi seksielämälle! Kivuliaasta ja epämukavasta tapahtumasta saattaa tullakin ihan mukavaa!

Emättimen ja virtsan happotasapaino vaikuttaa paljonkin siihen, miten hyvin bakteeri lisääntyvät. Esimerkiksi alapäätä ei saisi pestä saippualla pH tasapainon tällöin muuttuessa ja limakalvoärsytyksen vuoksi, vaan pelkkä vesipesu riittää tai sitten kannattaa käyttää intiimisaippuoita, joita saa helposti tilattua esim. netistä tai apteekista. Toisille riittää karpalokapselit tai karpalomehun päivittäinen käyttö ehkäisemään tulehduksia. Karpalossa ja puolukassa on ainesosia, jotka estävät E.coli bakteerin tarttumisen limakalvoille!

Virtsatietulehduksen toteaminen

Virtsatietulehduksen hoitoa varten annetaan yleensä virtanäyte, josta tutkitaan virtsan bakteerit ja sen jälkeen aloitetaan antibioottikuuri. Voimakasoireisilla voidaan (ja kärsimysten lievittämiseksi kannattaakin) kuuri aloittaa heti kun näyte on saatu purkitettua. Alle 65 vuotiailla voidaan kuuri aloittaa ilman näytettäkin, jos oireet ovat tyypilliset, eikä ole vihjeitä muista tautitiloista. Tällöin kuuri voidaan määrätä etävastaanotolta.

Virtsanäyte on kuitenkin yleensä hyvä antaa, koska samantyyppisiä oireita voi esiintyä myös muissa vaivoissa, kuten esimerkiksi sukupuolitaudeissa ja hiivainfektiossa.

Tasan ei käy onnen lahjat

Toiset naiset ovat alttiimpia saamaan virstatietulehduksia kuin toiset. Tässä voi hyvinkin paljon vaikuttaa se, että onko virtsaputki sen 3 vai 5 cm pitkä. Joillakin virstaputken suuaukko on hyvinkin ulkoneva, jolloin se on alttiimpi limakalvovaurioille ja täten tulehduksille. Näille anatomisille seikoille ei nyt vain mahda yhtään mitään. Toisilla limakalvot myös ärtyvät hyvin herkästi yhdyntöjen seuraksena ja näille potilaille suositellaankin yhden antibioottitabletin ottamista välittömästi jokaisen yhdynnän jälkeen, jotta infektiota ei pääse kehittymään.

Mikäli naisella on kolme pissatulehdusta vuoden aikana, aloitetaan yleensä antibioottitabletti iltaisin otettavaksi puolen vuoden ajaksi, jolloin tilanne monesti rauhoittuu.

Virtsatietulehduksen komplikaatiot

Virtsarakosta tulehdus ja bakteerit voivat nousta munuaisiin asti, jolloin puhutaan munuaisaltaantulehduksesta. Hoitamattomana se johtaa verenmyrkytykseen ja on tällöin hengenvaarallinen tila. Etenkin vanhuksilla, joilla on heikentynyt elimistön puolustuskyky, voi infektio nopeasti johtaa sairaalahoitoon. Mikäli virtsatietulehduksen yhteydessä on kuumetta, silloin on lähdettävä lääkärin arvioon. Lue myös artikkeli ”Sinun oma lääkärisi, aina mukanasi

Vauvat

Alle 1-vuotiaat lapset ovat myös vaarassa joutua sairaalaan, koska heillä vaipoissa bakteerit muhivat mielellään, vaikka niitä kuinka useasti vaihtaisi ja toisaalta pienet vauvat eivät osaa ilmaista lievän taudin oireita, vaan heillä tauti on yleensä suoraan korkeakuumeinen ja kivulias. Vauvoilla pitäisikin osata epäillä kuumeen taustalla sairaalahoitoa vaativa munuaisaltaantulehdus jo ensipäivinä, ettei munuaisvaurioita ehdi syntyä. Tämä toki jää lääkärin huoleksi. Ja aina kun vauvan kanssa epäilyttää jokin asia, kannattaa kysyä ammattilaiselta neuvoa. Medipudaksen yhteystiedot löydät klikkaamalla tästä.

Raskaana olevat

Raskaana olevilla naisilla oireeton virtsan bakteerikylvö voi altistaa ennenaikaiselle synnytykselle, joten äitiysneuvolassa tutkitaankin joka käynnillä virtsanäyte ja raskaana olevien tulee käyntienkin välissä oireillessaan antaa näyte laboratoriossa ja hoitaa infektio nopeasti. Raskautta suunnittelevien kannattaa käydä lukaisemassa myös ”Mitä kannattaa tietää, kun vasta suunnittelet raskautta?”

Vaikka markkinamiehet ovat löytäneet tässä markkinaraon, ei kuitenkaan ole tieteellisesti osoitettu että c-vitamiinilisillä, runsaalla veden juomisella tai kylmettymisen välttämisellä olisi mitään vaikutusta tulehdusten estoon. Silti omille tyttärilleni neuvon, että lumihangessa ei saa istua, mutta tämä taitaa olla enemmänkin omasta lapsuudestani opittu yksi äidillinen huolehtimisen muoto.

Tsemppiä kaikille, ei ole helppoa olla nainen!

Mikäli haluat jatkossakin blogikirjoitukseni luettavaksi, tilaa sivun lopusta sähköposti-ilmoitus itsellesi!

ps. avaamme torstaina 29.3.2017, soita suoraan ajanvaraukseen 044 978 60 84 ma-pe 8-18, la (su) 10-16, olemme auki koko pääsiäisen!

Huomasitteko kuvan mihin oli rätit unohtuneet pikasiivouksen jälkeen? sattuuhan näitä tekevälle…

4 thoughts on “Tiesitkö tämän pissatulehduksista?

 • Hei!

  Haluaisin tähän jakaa oman kokemukseni virtsatietulehduksista. Olen jo keski-ikää lähestyvä nainen eikä minulla ennen syksyä ole ollut ikinä virtsatietulehduksia. Kun se sitten tuli, olin paniikissa, että mistä on kyse.
  Netistä löysin vastauksen mikä minua vaivaa. Yritin kaikkia kotikonsteja, koska tulehdus oli niin lievä, että vain virtsaamisen lopussa tuntui ikävältä ja välillä oli kyllä sitäkin että piti mennä usein vessaan.
  Otin kolmen päivän burana-kuurin eli 600 mg kolmesti päivässä kolmen päivän ajan. Sillä tulehdus lähti.
  No, kuukauden päästä kuukautisten aikaan se tuli takaisin. Silloin nöyrryin ottamaan näytteen ja siitä löytyi vähäinen määrä e-colia. Päätin, että nyt mun on vaan pakko ottaa se antibioottikuuri, vaikka vältän niitä viimeiseen asti. Pelkäsin, että tästä tulee kierre, kun otan kuurin.
  Kuurin jälkeen meni vain kaksi viikkoa, kun oireita taas tuli! Ajattelin, että tätäkö tämä on sitten loppuelämä. Kohta puolustusjärjestelmäni on romuna, kun syön antibiootteja. Sain reseptin uuteen kuuriin, hain sen apteekista, mutta en syönyt.
  Päätin kokeilla C-vitamiinia. Otin taas kolmen päivän buranakuurin ja söin varmaan noin viikon suurta annosta c-vitamiinia. Karkeasti ja vaihtelevasti noin 6 g vuorokaudessa, tietenkin useisiin annoksiin pilkottuna ja join runsaasti appelsiinimehua. Oireet lähti, eivätkä ole sen jälkeen palanneet! Tästä on noin puoli vuotta ja syön edelleen c-vitamiinia, tosin vain 500-1000 mg päivässä. Eli jos meinaa uusia, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!!
  En edes ihan joka päivä muista ottaa C-vitamiinia, mutta yritän muistaa. Tästä kannattaa puhua virtsatieasiakkaille, koska ne antibiootit ei tee hyvää ihmiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: