Skip to main content

Lapsiperheen top 3 vakuutukset

Miksi lapsiperheessä tarvitaan vakuutuksia?

Kokemuksen myötä sitä on oppinut lukemaan vakuutuksia ottaessani myös ne tylsät pienet printit. Koska nyt vasta tiedän mitä vakuutuksiltani haluan.

Muutama vuosi sitten olimme Syötteellä laskettelemassa ja Veskulla viilsi lumilaudan kantti suoraan polvilumpion alle kunnon vekin. Rinteeseen jäi varsin suora verivana siitä mistä Vesku lasketteli alas ensiapuasemalle. Siellä nopea polven paketointi ja koska laskettelukeskuksen lähellä ei ollut lääkäriasemaa, lähdimme jonottamaan paikalliseen terveyskeskukseen.

Aikamme jonoteltuamme ja jalan norotellessa verta päätin itse ommella jalan ja miksipä ei, näin potilas saisi varmasti parasta mahdollista hoitoa ja saman päivän puolella.
Tapaturmavakuutus ei kuitenkaan korvannut verentahrimia ja rikkoutuneita vaatteita, koska se ei kattanut alppilajeissa sattuneita tapaturmia. Oppi numero 1. Missä hypoteettisessa tilanteessa sinun vakuutuksesi on voimassa ja milloin ei?

Tästä viisastuneena ja laskettelureissuja intohimoisesti tekevänä perheenä aloimme lukea tarkasti vakuutusehtoja, jotta saisimme jotakin takaisin kalliista vakuutuksista, joiden kuvittelemme olevan kaiken kattavia.

1. Matkavakuutus on ykkönen!

Vakuutusyhtiö menikin vaihtoon ja hyvä niin, sillä samalla selvisi että meidän vanhempien matkavakuutukset eivät kattaneetkaan lapsia matkan aikana, vaikka olimme jotenkin olettaneet niin. Ehkä käytäntö oli näin kymmenen vuotta aiemmin, mutta ei enää. Uudessa yhtiössä ne hoidettiinkin heti kuntoon ja kaikille lapsille saapui omat matkavakuutuskortit postissa viikkoa myöhemmin.

Tänä uutena vuotena  päätimme mieheni kanssa opetella uusia temppuja rinteessä (huom. merkatuilla rinnealueilla) ja taitoihini nähden aivan liian kovassa vauhdissa ja liian isosta hyppyristä lensin kauniissa kaaressa hyppyrin nokalta suoraan vasemman olkapään päälle. Vasen puoli päästäkin otti iskun vastaan, mutta kiitos uuden kypärän, selvisin siitä vain pienellä päänsäryllä.
Pari viikkoa kipuiltuani olkapään kanssa varasin ajan lääkärille tutkimuksiin lähinnä siltä varalta, jos jotakin ilmaantuu olkapäähän myöhemmin, niin on dokumenttia näyttää lääkärikäynnistä.

Aktiivisen fysioterapian avulla käsi onneksi parani muutamassa kuukaudessa täysin entiselleen. Tällä kertaa vakuutus maksoi koko lystin ja hyvä niin, omalla rahalla olisi kynnys hoitoonhakeutumisesta ollut korkeammalla.
Matkavakuutus kattoi kulut vielä ilman omavastuuta. Olemmekin todenneet kaikkein helpommaksi jatkuvan matkavakuutuksen joka on voimassa aina kun astumme maagisen 50 km rajapyykin yli kodistamme katsottuna. Mikä täällä korvessa tarkoittaa siis lähes aina.

Minun ehdoton suosikkivakuutus on matkavakuutus. Se korvaa laajasti matkan aikana sattuneet vahingot, sairastumiset ja lääkkeet. Sen lisäksi pari kertaa olemme joutuneet perumaan kylpyläviikonloppuja tai laskettelureissuja jonkun perheenjäsenen sairastuessa jo ennen matkaa ja matkavakuutuksesta on korvattu kaikki kulut ja rahat olleet tilillä jo muutamassa päivässä. Tässä jatkuva matkavakuutus on hyvä, niin on vakuutuksiin ehtinyt olla voimassa riittävästi ennen matkan alkua korvausten saamiseksi (yleensä vaaditaan 3 päivää). Matkatoimistoillakin on vakuutukset matkan peruuntumiseen sairastapauksessa, ja niiden perumiseen riittää lääkärin antama a-todistus.

Matkalla sattuu ja tapahtuu, mutta myös tavalliset nuhakuumeet ja ripulitaudit voivat yhtähyvin yllättää. Lääkärin nettivastaanotto auttaa siinä, että sairauslomatodistukset ja hoito-ohjeet sujahtavat kätevästi sähköpostiin, matkailit sitten kotimaassa tai ulkomailla.

Monet ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että esimerkiksi sukulaisten luona kyläillessä tai kaverin mökillä ollessa matkavakuutus on voimassa, jolloin se kattaa tosiaan lähes kaiken ylimääräisen mitä vahingon tai sairastumisen yhteydessä tulee. Esimerkiksi pientenkin palovammojen hoito voi tulla yllättävän kalliiksi hoitotarvikkeiden muodossa, mikäli ne joutuu omasta pussista maksamaan. Entä kun lyöt kirveellä sormeen tai pikku-Pertti kaatuu rähmälleen ja joudutte lähtemään lääkäriin tarkistamaan tilanteen! (ps. muista että omalla vapaa-ajanasunnolla matkavakuutus ei yleensä ole voimassa)

Luottokorttien vakuutukset

Muistatteko kun joitakin vuosia sitten eräs matkanjärjestäjä meni nurin ja ihmiset jäivät jumiin Etelä-Eurooppaan? Ne jotka olivat maksaneet luottokortilla matkansa saivat sen piikkiin paluulennot kotiin, mutta verkkopankissa maksaneet eivät olleet tuossa suojassa vaan joutuivat maksamaan matkansa itse. Luottokorttien mukana tuleekin varsin vaihtuvanlaajuisia vakuutuksia mukana joista kannattaa ottaa selvää, jotta osaa periä saatavansa! Matkavakuutuksessa nimittäin voi olla tämänkaltainen tilanne poissuljettuna. Matkat kannattaakin maksaa aina luottokortilla ja maksaa sitten vaikka luottokorttilaskun saman tien pois.

Tai ajattelepa kauhuskenaariota, että olet ulkomailla ilman matkavakuutusta, kaadut ja murrat jalkasi. Leikkaus, kipsi, sairaalamaksut ja leveämpi jalkatila ykkösluokassa ja olisit ostanut matkavakuutuksen koko lentokoneelliselle loppuiäksi.

2. Vauvavakuutus

Jo raskausaikana olen ottanut ns. ”Vauvavakuutuksen”, josta on korvattu muutama poliklinikkamaksu jo odotusaikana. Vauvan synnyttyä se on saumattomasti muuttunut sairaskulu- ja tapaturmavakuutukseksi eli olemme sen laskuun saaneet laittaa lasten astma ja allergialääkkeet sekä atooppisen ihonhoitoon tarkoitetut perusrasvatkin.

Joissakin vakuutusyhtiöistä vauvavakuutus kattaa kelakorvauksen jälkeen myös erikoisvalmisteisia äidinmaidonkorvikkeita maitoallergikoille, vitamiineja ja luontaistuotteita!

Vauvavakuutuskin kannattaa ottaa heti kun vakuutusyhtiössä se on mahdollista, jotta se kattaisi loppuraskauden ongelmia, kuten esimerkiksi raskausdiabeteksesta aiheutuvia kuluja ja synnytyksessä havaittuja lapsen sairauksia. Syntyneelle lapselle ei myönnetäkään yleensä vakuutusta heti, vaan sairauskuluvakuutuksista poissuljetaan synnytyksen jälkeen 7 pv aikana ilmennet sairaudet. Siis juuri ne vakavimmat, joiden hoitamisen sujuvoittamiseksi vakuutus olisi ollut tarpeen. Muista myös raskaana matkustaessasi vakuuttaa myös tuleva vauvasti, jos hän sattuukin syntymään matkan aikana. Varauduthan muutoinkin huolellisesti silloin matkaa varten, niin tämä ei olle mikään pikkujuttu muistaa!

Ainahan sitä toivoisi, että vakuutuksia ei tarvitsisi, mutta lasten kohdalla ne ovat ainakin meillä maksaneet itsensä nopeasti takaisin, jos vain muistaa käyttää niitä! Pariin otteeseen on jouduttu sairaalassakin viettämään muutamia päiviä, niin on se ihan mukava, että ei tarvitse vielä maksuasioita murehtia, kun muredittavaa on pienen lapsen puolesta jo ihan tarpeeksi.

Ottaen huomioon etttä olen itse lääkäri, jolla on korvalamppu kotona ja voin tutkia lasten korvat niin usein kuin haluan, koen että sairauskuluvakuutus on ihan ehdoton joka lapsiperheessä. Pikkuiset sairastavat kuitenkin sen 5-6 nuhakuumetta vuodessa ja ripulit ja muut siihen päälle niin on se varmasti ei-lääkäriperheissä mukava tietää että lääkäriin pääsee heti ja jonottamatta vakuutuksen turvin.

Vakuutuksia kilpailutettaessa kannattaa huomioida että vakuutus kattaa myös nettivastaanotot, sillä on huomattavasti helpompi odotella lääkärin soittoa kotisohvalta jota kautta saat tarvittavat todistukset työnantajalle ja ammattilaisen neuvontaa huolenaiheeseen.

Tutustu tarjoamaani lääkärin nettivastaanottoon tarkemmin tästä.

Entä omavastuu? Näissä on hirveästi eroja. Maksatko joka käynnistä tietyn osuuden esim 10% vai 100€/ vuosi. Ensimmäinen vaihtoehtokin voi tulla äkkiä kalliiksi lapsen toistuvissa korvatulehduksissa hänen tarvitessa korvien putkitusta tai nielurisaleikkausta.

3. Tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutuksetkin meidän lapsilla on. Vaikka tapaturman sattuessa todennäköinen hoitopaikka on meillä julkinen sairaala eli OYS, saa vakuutuksesta kuitenkin korvattua fysioterapiakuluja, kontrolleja yksityisellä tai jos oikein huonosti käy, niin vakuutuksesta katetaan mm. kodin muutostyöt, kotisairaanhoitaja ja lapsen vanhempien töistäpoissaoloja.

Oma tilanne kannattaa miettiä myös monista eri tilanteista ja näkökulmista. Voitko esimerkiksi yrittäjänä olla 2 viikkoa poissa töistä lapsen sairastaessa esim. keuhkokuumetta tai influenssaa. Ja montako päivää saat työntekijänä olla poissa työstä lapsen sairastaessa? Vai palkkaisitko vakuutuksen turvin kotiin hoitajan? Ja tämäkin riippuu siitä, onko kotiseudullasi y-tunnuksella olevia sopivia hoitajia, joiden tekemän työn vakuutus korvaa (se pikkupräntti).

Toisaalta monet lapsille otetut tapaturmavakuutukset kattavat myös harrastus- ja kilpaurheilussa sattuneet tapaturmat ja lapsellesi ei tarvitsekaan ostaa erikseen ns.”lisenssivakuutusta”, joka vielä minun lapsuudessa olivat yleensä pakollisia. Päällekkäisistä vakuutuksista on turha maksaa, koska päällekkäisiä korvauksia et kuitenkaan saa, mutta jo maksettuja vakuutusmaksuja on turha periä omasta virheestäsi johtuen myöhemmin takaisinkaan.

Monissa kotivakuutuksisskin voi olla tapaturmalisä eli kannattaa tutkia tarkoin jo olemassa olevat vakuutukset, kilpailuttaa ne ja miettiä tarkasti, että missä tilanteissa haluat olla vakuutettu.

Entäs kun lapsi leikkaa sohvilla reiän keskelle nahkasohvaa, hakkaa puupalikoilla seinään tai vetää tussilla taideteokset tapettiin? Me teimme henkisen ratkaisun vuosi sitten taloa rakentaessa, että koska pinnat ovat kuitenkin 20 vuoden päästä vanhanaikaiset menevät ne jokatapauksessa vaihtoon eli pikkukolhut halpislaminaatissa ei niin haittaa. Toisaalta en ihan ajatellut loppuun asti ja nyt ilmeisemmin katselen seinässä olevia lommoja sen 20 vuotta. Toisilla elämäntilanne on eri ja kalliin parketin paikkaaminen on kallista ja vakuutus tältäkin varalta toisi mielenrauhaa ihan eri tavalla.

Ja aina kun erehdyn laskemaan että olisi tullut halvemmaksi maksaa se yksi lääkärikäynti päivässä per vuosi omasta pussista ilman vakuutusta, muistuttaa minun mieheni että vakuutusta ei oteta siksi että sitä tarvittaisiin. Tuolloin hiljenen ja muistan että hän tietää mistä puhuu. 8 vuotta sairaanhoitajana kehitysvammalaitoksessa on koulinut miettimään sitä pahinta mahdollista tilannetta, koska se on joillekin arkipäivää ja ihan tosiasia. Oman lapseni ollessa kyseessä, haluan että hän saa kaiken mahdollisen avun ja vastaan, enkä halua että joudun laskemaan omia roposiani siitä voiko lapseni saada tarvitsemansa toimintaterapian, psykologin fysioterapeutin juuri niin usein kuin on tarve. Joissakin kunnissa tämä ehkä jopa onnistuu, kentien kelakorvauksetkin tipahtavat ajoissa tilille ja lehmät lentävät.

  1. Muista mitä vakuutuksia sinulla on
  2. Käy ne huolellisesti läpi pikkupräntteineen
  3. Mieti tilanteita jossa haluaisit vakuutuksen olevan voimassa ja lisää se vakuutusturvaasi jos se siitä puuttuu
  4. Käytä vakuutustasi hyväksesi. Käy lääkärissä ajoissa ja pyydä lääkäriltä tarvitsemasi lääkkeet ja lähetteet, jos hän ei niitä ymmättä itse tarjota.
  5. Hae korvaukset. Tiedä mistä kaikesta voit saada korvauksia ja tarvittaessa soita vakuutusyhtiöön!
  6. Toivo että mitään ei koskaa satu, mutta varaudu pahimpaan ja nuku yösi paremmin.

 

Nopeasti lääkäriin Pudasjärven klinikalle esim. matkustaessasi Oulusta Rukalle tai Syötteelle tai ota hoida asiasi etävastaanotolla!

Tykkää meistä facebookissa ja saat vaihtuvat tarjoukset ensimmäisenä, blogiteksini voit tilata sivun alalaidassa olevasta laatikosta ja saat ilmoituksen sähköpostiisi uuden postauksen ilmaantuessa. Pääset myös  tykkäämään, jakamaan ja seuraamaan keskustelua blogin facebook sivuilta.

matkavakuutus, vakuutus, vauvavakuutus


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84