Osaatko elvyttää?

Miksi elvytys on tärkeää?

Miksi jokaisen ihmisen pitäisi osata painelu-puhalluselvytys? Eikö riitä, että soitan ambulanssin ja he tekevät ne asiat, mitä heidän pitää tehdä? Sitä paitsi, kyllähän näistä muista ihmisistä joku sen osaa ja aloittaisi jos sitä tässä nyt tarvittaisi? Eikö niin? Mitä on elvytys?

 

Aivan tavallinen päivä kaupassa

Ajatellaan että tavallisena päivänä tehdessäsi ruokaostoksia paikallisessa marketissa keski-ikäinen mies lyyhistyy maitohyllyn luona lattialle. Ehdit nähdä hänen hyvin hikisen ja tuskaisen ilmeen ja sitten hän on jotenkin liikkumatta. Sinulla alkaa sydän pamppailla ja pelkäät että sinun pitää tehdä jotain, kuten aloittaa se paljon puhuttu elvytys?  Näet että tuo nainen leipähyllyjen luona näki selvästi tilanteen, mutta miksi hän ei tee mitään? Missä on myyjä, minne se hävisi, äsken se oli tässä? Mitä minä teen? Miksi mitään ajatusta ei tule mieleen?

 

Jos ajattelet näin, on reaktiosi luonnollinen. Tilanne on kaamea, täysin ennalta varoittamaton. Sinä tulit vain hakemaan nopeasti lounassalaatin. Minuutit ovat kuluneet. Soitat hätäkeskukseen, tulisiko joku tekemään tälle miehelle jotakin. Joku muu.

 

Toiminta alkaa

Ambulanssi tulee 20 minuutin päästä. Mies on edelleen liikkumaton. Hätäkeskuksesta ohjeistetaan katsomaan hengittääkö mies, liikkuuko rintakehä tai tuntuu pieni hengityksen vire nenän alla? Ei liiku, ei tunnu. Mies on eloton. Hätäkeskuksesta annetaan ohjeet elvytyksen aloittamiseen. Sinun pitäisi toimia. Sinun pitäisi aloittaa elvytys. Miksi ei voitaisi odottaa ambulanssin tuloa?

 

Jos ihminen ei hengitä, veri ei hapetu. Aivot eivät saa happea. Kun aivot ovat olleet 4-6 minuuttia ilman happea, aivovauriot alkavat olla niin laajoja, että ihminen kuolee tai jää pahasti aivovaurioituneeksi. Mies siinä maassa on jonkun poika, ehkä jonkun puoliso, ehkä jonkun isä, ehkä jopa useamman lapsen isä. Sinun käsissäsi on hänen kohtalonsa. Vain sinä voit pelastaa tämän ihmisen hengen. Aloita elvytys.

 

Itse elvytystoimenpiteet

Aloitat hätäkeskuksen ohjeen mukaan, käännät miehen päätä taaksepäin, puristat sieraimet kiinni toisella kädellä ja toisella pidät miehen suuta auki. Puhalla. Kuvittele kuinka puhallat ilmaa miehen keuhkoihin asti. Hyvä!

 

Sitten painelu. Laita kämmenet päällekkäin ja paina ne keskelle miehen rintalastaa. Siihen keskelle. Asetu niin että olet lähes miehen päällä, kädet suorana, hartioista reippaalla voimalla laitat liikettä rintakehään. Sinä pidät nyt miehen sydämen ja verenkierron liikkeessä. Pumppaa 30 kertaa. Nopeasti puhalla taas keuhkoihin ilmaan 2 kertaa ja sitten taas jatkat pumppaamista, verenkierto täytyy saada riittämään aivoihin asti.

 

Apua ympäriltä

Nainen leipähyllyltä tulee luoksesi ja kysyy voiko hän auttaa. Hymyilet jo huojentuneena, kyllä. Hän saa jatkaa painelua, sinä jatkat puhaltamista aina kun hän pitää pienen tauon. Samaan aikaan ei kannata puhaltaa ja painaa, muuten ilma painetaan vain takaisin suuhun.  Jatkatte tätä. Enää ei pelota niin paljoa, sinä teet nyt jotain.

 

Mies yskähtää, krohahtaa. Väri kasvoilla muuttuu. Silmät aukeavat. Itket. Pyörryttää.

 

Ambulanssimiehet saapuvat. He tekevät mitä heidän kuuluu tehdä. Viedä mies jatkohoitoon.

 

Ilman sinua Jari, projekti-insinööri, viiden lapsen isä, olisi kuollut.

 

Kerrataanko?

  1. Havaitset että mies ei hengitä; rintakehä ei liiku, eikä ilma virtaa nenän alla.
  2. Taivuta päätä taaksepäin. Puhalla suuhun kohti keuhkoja .
  3. Painele 30 kertaa.
  4. Soita hätäkeskukseen.
  5. Jos olet yksin puhalla, painele 30 kertaa, puhalla 2, painelle 30, puhalla 2 jne.
  6. Jatkat kunnes ambulanssi saapuu paikalle, vaikka siinä kestäisikin. Tsemppaa, kyllä sinä jaksat! Pyydä joku läheltä auttamaan.

 

Oma tapaus: 

Muistan kun vuosia sitten kävin totemassa vainajan kuolleeksi protokollan mukaisesti. Poliisi kertoi, kuinka ensivaste eli palomiehet olivat ensimmäisenä paikalla ja sen kummemmin miettimättä aloittaneet painelu-puhalluselvytyksen. Olivat jatkaneet sitä kunnes sairaanhoitaja saapui paikalle ja havaitsi, että miehellä oli jo kuolonkankeutta. Kädet ja jalat olivat jäykistyneet, kuin myös kasvot. Mies oli ollut kuolleena jo päiviä. Hieman poliisimies siinä naurahti, mutta ärähdin, että he tekivät vain työtään.

 

Take home message: 

Jos ei ole varma, on parempi ottaa ja auttaa varman päälle. Paljon nolompaa olisi jättää elvyttämättä ihminen, joka olisi vielä ollut pelastettavissa henkiin. Jälkikäteen on helpompi miettiä että teinkö liikaa (tuskin), kuin liian vähän. Aina sitä miettii, että olisinko vielä voinut tehdä jotain. Ammattilaisetkin.

 

Jos tykkäsit postauksesta, jaathan sen kavereiilesi ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: