Skip to main content

10 vinkkiä joiden avulla nukut paremmin!

Uniongelmat vastaanotolla

Keskustelen potilaiden kanssa uniongelmista päivittäin. Se, millä tavalla keskustelu lähtee liikkeelle riippuu lähtökohdista ja siitä, mitä haetaan. Haetaanko terveellisempiä elämäntapoja vai apua unettomuuteen.

Kolmekymppisen lääkefirman myyntitykin ja eläkeikää lähestyvän lastentarhanopettajan uniongelmien syyt voivat olla samankaltaisia, mutta silti ratkaisukeinot täysin erilaisia. Muutamia väsymykseen liittyviä syitä olen avannut ”Mikä sinua väsyttää -kirjoituksessani”.

Näitä moninaisia syitä pohdimme yhdessä yksilöllisesti vastaanotolla, tutustuttuani ensin potilaaseen. Kuitenkin muutamia yleisluontoisia vinkkejä osaan neuvoa, joista toivottavasti hyödyt!

Näitä vinkkejä voi toteuttaa ja noudattaa oli unenlaadun heikkouden syy mikä tahansa, sillä ne parantavat jokatapauksessa jossain määrin tilannetta!

1. Tee illalla jotakin mistä nautit.

Valtaa mielesi hyvillä ajatuksilla ja mielikuvilla. Tyytyväisenä on helpompi nukahtaa. On se sitten halailua puolison kainalossa, koiran rapsutusta tai takkatulen katselua.

2. Liiku kevyemmin.

Juuri ennen nukkumaanmenoa ei välttämättä kannatakaan käydä rivakalla juoksulenkillä, vaan 15 minuutin joogatuokio voisi toimia paremmin kehosi hyvinvoinnin edistämiseksi.

3. Syö kevyemmin.

Raskaan aterian jälkeen vatsaontelon paine jää helposti liian suureksi, jolloin vaaka-asennossa mahaportti valskaa herkemmin ja ruokatorven polttelu tuntuu närästyksenä.

4. Viilennä makuuhuone.

Ihmiskehon lämpötila laskee yötä kohden, jolloin kehon ulkopuolista lämpötilaakin kannattaa laskea hikoilun välttämiseksi. Talvi ja kesäpeitot erikseen on hyvä juttu. Kuumina kesäyönä pelkkä lakana peittona käy ihan hyvin. Itse en osaa nukkua ilman peittoa, mutta lakana riittää hyvin tuomaan sen turvallisuuden tunteen mitä peitolta kaipaan (ja pitämään hyttyset pois iholta).

5. Vältä unilääkkeitä

Unilääkkeet ne on tarkoitettu vain huolella valittuihin tilanteisiin ja tilapäiseen käyttöön, pitkässä juoksussa unen laatu on jokatapauksessa heikompi, kuin luomu-unella! Alkoholi tekee saman.

6. Vähennä ärsykkeitä silmille

Jos tapanasi on vielä katsella tv:tä, puhelinta tai pädiä sängyssä ennen nukkumaanmenoa, niin vältä kuitenkin liian vauhdikkaita videoita ja himmennä näyttö!

7. Murehdi etukäteen.

Kaikilla on murheensa. Isoja tai pieniä, mutta yön hiljaisina tunteina ne jokatapauksessa ovat valtavia ja estävät nukahtamisen. Ota tavaksi jo päivän aikana ongelmia kohdatessasi pysähtyä kunnolla pohtimaan asioita tai sitten yksinkertaisesti kirjoitat murheet ja seuraavan päivän tehtävät kännykän muistioon ylös. Tai herää puolta tuntia tavallista aiemmin ja aloita hoitamattomien asioiden tekeminen!

8. Vähennä kofeiinin saantia

Kahvin ja energiajuomien käyttöä kannattaa rajoittaa. Löydä oma sietokykysi. Minä en voi juoda klo 18 jälkeen kahvia, tai pää pyörii kuin peipposella vielä puolen yön aikaan. Kokonaismääräkin ratkaisee, jos juo 20 kuppia kahvia päivässä, on kofeiinikuorma jo melkoinen ja omiaan häiritsemään unen saantia tai sen laatua.

9. Rutiinit.

Soitto vanhemmille tai ystävälle. Hyvänyön suukot lapsille, eläinten ruokkiminen, valojen sammuttelu, suihku, hampaidenpesu jne. Tämä on osa aivojen hiljentämisprosessia. Rutiineita suorittaessasi aivot saavat käydä jo pienemmällä teholla ja saavat sammua hiljalleen kohti nukkumaanmenoa.

10. Nukkumaanmenoaika.

Aivan kuin pikkulapsilla. Tämä on osa rutiineja ja elimistön ajastamista tiettyyn kaavaan. Vaikka olisit kuinka väsynyt, nukkumaanmenoa viivästyminen ohi oman nukkumaanmenoajan yli voi vaikeuttaa yllättävänkin paljon unen saantia.

Jos saat parhaiten unta, kun menet nukkumaan klo 22.23, niin tee niin, mutta tee niin joka ilta, arkena ja viikonloppuna!

Nukkumaanmeno on prosessi, johon valmistautuminen kannattaa aloittaa jo pari tuntia ennen toivottua nukahtamisaikaa, pikkuhiljaa hidastamalla fyysistä ja mentaalista aktiviteettia!

Hyviä unia meille kaikille ja voimia uuteen päivään!

Mikäli haluat jatkossakin blogikirjoitukseni luettavaksi, tilaa sivun lopusta sähköposti-ilmoitus itsellesi!

Jaa se myös ystävillesi, jos arvelet heidän saavan hyötyä kirjoituksistani. Laitetaan hyvä kiertämään!

Onko sinulla vinkki, joka toimii sinun kohdallasi parhaiten? Kommentoi alle ja jaa se muillekin lukijoille!

 

jaksaminen, mielenterveys, Uniongelmat, vastaanotto, väsymys


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84